foodpairing





Foodpairing to nie trend lub chwilowa moda – to nowa rzeczywistość. Z jednej strony alkohol podany do kolacji ma idealnie uzupełnić nasze jedzenie, a z drugiej wszystko to, co znajduje się na talerzu powinno tworzyć taką kompozycję smaków, by podkreślić niuanse degustacyjne najlepszych trunków.

Liczba przepisów : 100
Sortuj:
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • z whisky

Wątróbka z truskawkami

Wątróbka w całkiem nowym wydaniu, można powiedzieć nawet... romantycznym. Połączenie ze słodyczą truskawek i charakterem whisky może być całkiem udanym początkiem wieczoru we dwoje.
 
  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z whisky
  • na ostro

Pikantne schabowe z nutą whisky

Ekspresowo, w dobrym stylu i z dodatkiem whisky! Świetny pomysł, by szybko nakarmić głodnych gości.
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • z winem

Winny łosoś po włosku

Planujesz randkę w stylu włoskim? Zrumieniona na patelni ryba w winnym sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami będzie idealna.
 
  • 2 porcje
  • 35 minut
  • na winie

Kurczak piccata w winnym sosie

Bez względu na to, jaka pogoda jest za oknem i jakie nastroje macie, ten przepis przeniesie Was myślami do słonecznej Italii.
 
  • 2 porcje
  • 50 minut
  • na winie

Oryginalny kurczak marsala

Randka w stylu włoskim? Oto Wasz kulinarny bohater, czyli pierś kurczaka z pieczarkami duszona w sycylijskim winie marsala. 
 
  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na winie
  • na ostro

Kurczak marynowany w białym winie

Kurczak, do tego lekka sałatka oraz kieliszek wina z owocowym charakterem i zwykłe spotkanie przy grillu zamienia się w ucztę.
 
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • na winie

Skrzydełka w słodkim winie

Lubisz oryginale przepisy? Ten właśnie został stworzony po to, by zaskakiwać! Zrób raz, a przekonasz się, że Twój grill zostanie zapamiętany na długo.
 
  • 4 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na winie

Szaszłyki drobiowe

Soczyste mięso na patyku z miodowo-musztardową nutą. Zróbcie więcej, bo szaszłyki  rozejdą się jak ciepłe bułeczki. 
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Pomidorowe risotto z gorgonzolą

Pyszne, kremowe i bardzo pomidorowe risotto z dodatkiem sera pleśniowego. Świetny pomysł na domową randkę nawet w środku tygodnia.
 
  • 2 porcje
  • 25 minut

Smażona wieprzowina z nerkowcem

Nawet, gdy nie mamy czasu na gotowanie, wciąż możemy smacznie zjeść.  Ten przepis tylko to potwierdza.  Szkoda życia na nudę!
 
  • 5 porcji
  • 20 minut
  • 1 godzina
  • na rumie

Udka w tequili i sezamie

Hit domówki! Soczyste mięso zanurzone w miodowej zalewie z tequilą i imbirem. Te udka naprawdę mają charakter!
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • 45 minut
  • na winie

Piersi indyka z porzeczkami

Prawdziwy letni obiad z pomysłem – połączenie mięsa z soczystymi porzeczkami oraz lekkim białym winem. 
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • bez mięsa

Makaron z sosem serowym

Błyskawiczny przepis na makaron w śmietanowym sosie z gorgonzolą. Na pewno nie raz do niego wrócicie.
 
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Risotto z pieczarkami

Klasyczne risotto duszone na białym winie. W sam raz na romantyczny obiad nawet w środku tygodnia!
 
  • 2 porcje
  • 15 minut

Koreczki z salami i mozzarellą

Szybka przystawka w stylu włoskim – świetny dodatek do kieliszka czerwonego wina.
 
  • 2 porcje
  • 45 minut
  • 40 minut
  • na Metaxie

Faszerowane papryki po grecku

Czerwone papryki nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego z Metaxą.
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Kurczak po toskańsku z winem

Soczyste mięso w gęstym sosie na bazie białego wina oraz suszonych pomidorów – oto kurczak w całkiem nowej odsłonie!
 
  • 4 porcje
  • 10 minut
  • 15-25 minut

Pieczone gruszki z ricottą

Błyskawiczny deser na poprawę humoru? Oto on! Dla Ciebie to tylko chwila w kuchni, resztę już zrobi piekarnik.
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • 25 minut

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan, nazywany też gruszką miłości, to jeden z najsilniejszych i najsmaczniejszych afrodyzjaków.
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Spaghetti bolognese

Klasyka! Któż nie kocha makaronu z gęstym sosem bolońskim? Spaghetti koniecznie podaj z kieliszkiem włoskiego czerwonego wina.
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.