• Bakłażan z mięsem mielonym.
2022-05-31

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • 25 minut

Bakłażan, nazywany też gruszką miłości, to jeden z najsilniejszych i najsmaczniejszych afrodyzjaków. W takiej odsłonie mogliście go jeszcze nie poznać – wypełniony po brzegi pysznym nadzieniem i podany z kieliszkiem czerwonego wina tempranillo.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    średniej wielkości bakłażany

  • 700

    g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1

    duża cebula

  • 2

    średnie pomidory

  • 3

    ząbki czosnku

  • 2

    łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • 1

    garść świeżej natki pietruszki

  • 250

    g przecieru pomidorowego

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek + do formy

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do większego garnka wlać wodę, posolić i doprowadzić do wrzenia, po czym włożyć do niej bakłażany. Gotować na małym ogniu ok. 8 minut. Obgotowane warzywa wyjąć na talerz i odstawić do ostygnięcia.
  2. Pomidory delikatnie naciąć i zalać wrzątkiem. Następnie ściągnąć skórkę. Pomidory pokroić w niedużą kostkę.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dołożyć mięso mielone i smażyć na złoty kolor.
  4. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Całość dusić na średnim ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Formę żaroodporną posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek.
  6. Obgotowane bakłażany rozkroić wzdłuż, uważając, by nie przeciąć ich do końca. Wnętrze lekko rozchylić palcami i łyżeczką wydrążyć odrobinę miąższu. Do powstałej kieszonki włożyć przygotowany farsz.
  7. Bakłażany przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! Bakłażan. Dlaczego nazywany jest gruszką miłości?





TO PASUJE

Tempranillo

To najpopularniejszy szczep uprawiany głównie w północnej i środkowej Hiszpanii. Daje bardzo zbalansowane czerwone wina o pięknej barwie i aksamitnej konsystencji. Z tej odmiany w większości powstają młode wina, ale doskonale nadaje się też do starzenia w beczkach. Bez względu na to, czy wybierzecie „młodzieńczą” lub „dojrzałą” wersję, tempranillo, będzie świetnym dodatkiem do bakłażana z mięsem mielonym.

  • Ważne! Farsz musi być gęsty, inaczej podczas pieczenia wycieknie z bakłażana. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch dania można dodatkowo posypać startym parmezanem lub mozzarellą.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.