DLA DWOJGA

Typ dania
- wybierz -





Życie we dwójkę jest przyjemniejsze. Jedzenie jest pyszniejsze, wino ma głębszy smak, a gotowanie daje o wiele więcej radości. Ale warunek jest jeden. Nigdy nie spieszcie się! Pierwszy kęs lub łyk wina zawsze smakuje najlepiej, warto się nim delektować jak najdłużej. Podczas kolacji we dwoje porzućcie troski za drzwiami i dajcie sobie jak najwięcej uwagi. I nigdy nie zapominajcie o toaście: „Niech ta chwila trwa!”.

Liczba przepisów : 105
Sortuj:
 
  • 4 porcje
  • 45 minut + oczekiwanie
  • z brandy
  • bez mięsa

Krem z borowików z nutą brandy

Musisz go spróbować! Ten aromat i smak sprawią, że poczujesz się jak w jednej z najlepszych restauracji.
 
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Zupa krem z dyni

Jej smak rozgrzewa, a aromat sprawia, że w domu robi się przytulniej. Najlepiej gotuje się ją we dwoje.
 
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • 15-20 minut
  • z koniakiem

Francuska zupa cebulowa z koniakiem

Gęsta, pełna aromatu zupa z serowymi grzankami. Dzięki niej bardzo szybko poczujecie się jak w małej francuskiej knajpce w Paryżu.
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 20 minut
  • na wódce

Pieczony łosoś z mandarynkami

Co za połączenie smaków! Słodka żurawina z nutą wódki, soczyste mandarynki i aromatyczna ryba! Świąteczny obiad we dwoje jak marzenie!
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 15 minut
  • na winie

Wieprzowina w sosie z granatów

Połączenie schabowych i granatów brzmi fantazyjnie, ale tak naprawdę to bardzo proste danie, które na domową randkę pasuje idealnie.
 
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • z sherry
  • bez mięsa

Krem z topinamburu z sherry

Pyszna, rozgrzewająca zupa z hiszpańską nutą wytrawnej sherry.
 
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 12-15 minut
  • bez mięsa

Pieczone gnocchi pod mozzarellą

To danie stanie się jednym z Twoich ulubionych obiadów. Niezwykle proste, ale pełne wdzięku... szczególnie, gdy podasz je z kieliszkiem włoskiego wina.
 
  • 2 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • na winie

Steki marynowane w czerwonym winie

Soczysta wołowina podkreślona lekką pikantnością chilijskiego wina. Idealne połączenie dla prawdziwych hedonistów!
 
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 5 minut

Bruschetta z pomarańczą i ricottą

Najlepiej smakuje z mocno schłodzonymi bąbelkami – włoskie prosecco będzie idealne!
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na ostro

Kurczak na ostro z kroplą whisky

Już po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że przed Tobą wspaniała uczta. Chrupiący kurczak w miodowej glazurze z whisky zmieni zwyczajny obiad w prawdziwą podróż po smakach.
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • bez mięsa

Tagliatelle al limone

Dobry pomysł, chwila w kuchni, kieliszek wina – i już zwykły obiad zamieniasz w randkę we włoskim stylu. Warto celebrować każdą wspólną chwilę!
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na winie
  • na ostro

Krewetki z chili i białym winem

Delikatna i szybka przekąska do kieliszka białego wina. Bardzo pyszne i rozgrzewające rozpoczęcie romantycznego wieczoru.
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • bez mięsa

Rustykalne tosty z kozim serem

Chrupiące tosty z kozim serem i karmelizowaną cebulą. Koniecznie podawaj je z kieliszkiem bogatego nowozelandzkiego sauvignon blanc.
 
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 10 minut
  • z wódką

Dorsz z duszonym porem na wódce

A może rybkę? Przepis banalny, a efekt potrafi zaskoczyć. Nasz pewniak na szybką i spontaniczną randkę w domu.
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • 15-20 minut

Gulasz z kurkami pod francuską czapą

Lisica, liszka, kurek, lisiec, stągiewka jadalna lub po prostu, zwyczajnie... kurka. Dobrodziejstwo natury. Najlepiej czuje się pośród mchów pod świerkami oraz... w kuchni!
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na tequili

Tequila chicken w migdałowej panierce

Chrupiącą migdałowa skorupka i soczysty środek. To idealny pomysł na romantyczną kolację nawet w środku tygodnia.
 
  • 2 porcje
  • 45 minut
  • 8-10 minut
  • na winie

Kurczak na winnym sosie grzybowym

Miękkie mięso na aromatycznym i gęstym sosie. Świetny pomysł na weekendowy obiad, jak i elegancką kolację w najlepszym towarzystwie!
 
  • 2 porcje
  • 50 minut
  • z winem
  • bez mięsa

Polenta z grzybowym ragu na winie

Polenta to danie pochodzące z Włoch, ale z polskimi grzybami jest jeszcze pyszniejsza. To prawdziwy festiwal smaków na talerzu!
 
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Krem kurkowy na winie

Delikatna zupa krem z podsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie kurkach.  
 
  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • 20 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Gazpacho z pieczonymi paprykami i winem

Gazpacho w całkiem nowym wydaniu – na dojrzałych pomidorach malinowych oraz czerwonym winie wytrawnym. Tak smakuje lato!
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.