• kurczak w marynowany w tequili z migdałami
2023-09-06

Tequila chicken w migdałowej panierce

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na tequili

Chrupiącą migdałowa skorupka i soczysty środek. To idealny pomysł na romantyczną kolację nawet w środku tygodnia.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 400

    g piersi kurczaka

  • 0.5

    łyżeczki drobno startej skórki z limonki

  • 1.5

    łyżki soku z limonki

  • 1.5

    łyżki tequili

  • 2

    ząbki czosnku

  • mielone migdały do panierowania

  • masło klarowane do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać i osuszyć, po czym piersi przekroić wzdłuż na pół – wszystkie kawałki powinny mieć podobną grubość.
  2. Sok i skórkę z limonki wymieszać z przeciśniętym przez praską czosnkiem oraz tequilą. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić na 10 minut.
  3. Mielone migdały przesypać na talerzyk i obtoczyć w nich kawałki kurczaka. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron na złoty kolor, po czym osączyć na ręczniku papierowym. Polecamy podawać z miksem sałat.

Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą!

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.