• chili con carne
2022-12-30

Chili con carne z tequilą

  • 4 porcje
  • 40 minut
  • z tequilą
  • na ostro

Świetne imprezowe danie, które nieźle rozgrzewa atmosferę dzięki chili i… tequili.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    g mielonej wołowiny

  • 1

    puszka krojonych pomidorów

  • 1

    mała puszka kukurydzy

  • 1

    puszka czerwonej fasoli

  • 1

    cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 250

    ml passaty

  • 60

    ml tequili

  • 1

    łyżka papryki chili w proszku

  • 1.5

    łyżeczki mielonego kminku

  • 1

    łyżeczka soli

  • 0.5

    łyżeczki pieprzu cayenne

  • oliwa z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie wrzucić mięso i podsmażać na złoty kolor (jeśli mięso puściło wodę, należy ją odlać).
  2. Do mięsa dodać pomidory z zalewą, osączoną fasolę i kukurydzę, passatę oraz tequilę. Następnie doprawić chili, pieprzem cayenne, kminkiem, solą oraz pieprzem.
  3. Całość dusić ok. 20 minut pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos odrobinę zgęstnieje.

Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą

(fot. depositphotos)





  • Chili con carne to bardzo imprezowe danie, szczególnie z tequilą. Możesz serwować je z plackami tortilli oraz nachosami.
Tagi tequila




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.