2022-11-30

Filety mignon w sosie musztardowym

  • 2 porcje
  • 35 minut
  • z winem

Delikatna wołowina w aromatycznym sosie na winie z francuską musztardą. To połączenie jest wprost stworzone na kolację we dwoje. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    filety mignon

  • 130

    ml słodkiego wina czerwonego (np. porto)

  • 130

    ml bulionu wołowego

  • 1

    łyżka musztardy dijon

  • 3

    szalotki

  • 2

    łyżki śmietany 30%

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotki obrać i posiekać w małą kostkę. Mięso oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem.
  2. Rozgrzaną patelnię posmarować cienką warstwą oleju, po czym ułożyć mięso. Filety smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłożyć je na talerz i przykryć, by zachowały ciepło.
  3. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić szalotki, po czym zalać je winem. Podgrzewać, aż alkohol prawie odparuje.
  4. Następnie wlać bulion i podgrzewać, mieszając, aż połowa płynu się zredukuje. Dodać śmietanę i sos dusić na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  5. Patelnię z sosem zdjąć z ognia. Dołożyć musztardę dijon i dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić do smaku.
  6. Filety mignon przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Można podawać z podsmażonymi ziemniakami z tymiankiem.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.