• letnia sałatka z grillowaną brzoskwinią
2025-06-06

Letnia sałatka z burratą

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • bez mięsa

Soczyste pomidorki koktajlowe, kremowy ser, słodkie grillowane brzoskwinie i ziołowo-miodowy sos winegret – koło takiego połączenia nie można przejść obojętnie.

SKŁADNIKI
  • 2

    szklanki pomidorków koktajlowych

  • 3

    brzoskwinie

  • 1

    ogórek (opcjonalnie)

  • 1

    szklanka borówek

  • 250

    g sera burrata

  • 2

    łyżki prażonych pestek dyni lub orzeszków piniowych (opcjonalnie)

  • Winegret:

  • 0.5

    szklanki oliwy z oliwek

  • 60

    ml octu balsamicznego

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • 0.5

    szalotki

  • 1

    ząbek czosnku

  • 1

    łyżeczka skórki z cytryny

  • 2

    łyżki posiekanych listków bazylii

  • 2

    łyżki posiekanego listków oregano

  • 1

    łyżka posiekanego koperku

  • 1

    łyżka posiekanego świeżego tymianku

  • płatki chili

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować winegret: wszystkie składniki umieścić w miseczce (oprócz przypraw) i dokładnie połączyć, aż sos będzie jednolity. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chili.
  2. Pomidory i owoce dokładnie opłukać i osuszyć. Ogórek pokroić w plastry (opcjonalnie), pomidorki przeciąć na pół, a brzoskwinie pociąć w ósemki.
  3. Brzoskwinie zrumienić z dwóch stron na ruszcie lub na patelni grillowej.
  4. Na dużym talerzu wyłożyć brzoskwinie, ogórki oraz pomidorki. Na środku ułożyć kulkę burraty, a na wierzch równomiernie wyłożyć borówki.
  5. Sałatkę polać przygotowanym sosem. Dodatkowo można ją posypać prażonymi pestkami dyni lub orzeszkami piniowych. Podawać z grillowanym lub opieczonym pieczywem.

Czytaj także! Słońce w kuchni! 5 przepisów na lekkie sałatki, które Cię zaskoczą!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Rosé z Prowansji

Jego subtelne nuty truskawki i cytrusów podbijają naturalną słodycz owoców, nie dominując przy tym delikatnej burraty. Kwasowość wina pięknie równoważy miodowy winegret i ziołowe akcenty sosu. Dodatkowo, wytrawny charakter rosé sprawia, że całość pozostaje elegancka i odświeżająca.

Czytaj także! Wino różowe – czas porzucić uprzedzenia!

  • Zamiast borówek można użyć przekrojonych na pół i wydrylowanych czereśni!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.