2022-05-31
Polędwiczka w sosie cebulowym z whisky
Duszone mięso w aromatycznym sosie na bazie whisky i sosu barbecue. Prosty przepis, a efekt zaskakujący!
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
-
500
g polędwiczki wieprzowej
-
1
duża cebula
-
1
łyżka mąki pszennej
-
2
łyżki whisky
-
1
łyżka oleju
-
200
ml wody
-
2
łyżki masła
-
4
łyżki sosu barbecue
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i pociąć w piórka. Polędwiczkę opłukać, osuszyć i pokroić na podobnej wielkości kotlety – nie powinny być zbyt cienkie. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem.
- Kawałki mięsa smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, po czym odłożyć na talerz.
- Cebulę zeszklić na maśle, a następnie oprószyć mąką i podlać wodą. Dołożyć sos barbecue, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos gotować ok. 5 minut.
- Do sosu wrzucić kawałki mięsa i całość przez chwilę dusić – polędwiczka powinna być miękka. Na koniec wlać whisky i danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy