• Zupa po burgundzku
2022-05-31

Zupa po burgundzku

  • 4 porcje
  • 2 i 1/2 godziny
  • na winie

Sycąca i niezwykle aromatyczna francuska zupa z wołowiną na czerwonym winie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 600

    g mięsa wołowego na gulasz

  • 2

    ząbki czosnku

  • 3

    łyżki masła klarowanego

  • 3

    liście laurowe

  • 4

    ziarenka pieprzu czarnego

  • 150

    g wędzonego boczku

  • 250

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 500

    g marchewki

  • 500

    g cebuli

  • 500

    g czerwonej papryki

  • 3

    łyżki przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa umyć. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Marchewki oraz cebulę obrać i razem z papryką pokroić w małą kostkę. Wędzony boczek pociąć w paski.
  2. W garnku rozgrzać masło klarowane, po czym wrzucić mięso wołowe z boczkiem i podsmażać ok. 10 minut, mieszając.
  3. Do mięsa dołożyć koncentrat pomidorowy, paprykę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę marchewki. Wrzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu. Składniki zalać winem i podgrzewać ok. 5 minut.
  4. Do zawartości naczynia dolać 1 i 1/2 l przegotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 90 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewać odrobinę wody.
  5. Do zupy wrzucić pozostałą marchewkę i dusić przez kolejne 30 minut. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.





TO PASUJE

Pinot Noir

Wina z pinot noir z jednej strony są na tyle lekkie, że nie dominują smaku takich potraw, jak grillowane ryby, ale z drugiej strony są wystarczające bogate i złożone, by nie zginąć w bardziej aromatycznych daniach, szczególnie z czerwonym mięsem. Doskonale komponują się też z burgundzkimi serami. Najbardziej wyczuwalne dla tej odmiany aromaty to nuty jeżyn, malin, wiśni, śliwek i owoców leśnych. Wina z tego szczepu nie wymagają długiego okresu dojrzewania – powinny zostać spożyte w ciągu 5 lat po zabutelkowaniu.

  • Zupę można podawać z kleksem gęstej śmietany 30% oraz posypaną posiekaną natką pietruszki.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.