2022-07-12

Skrzydełka w słodkim winie

  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • na winie

Lubisz oryginale przepisy? Ten właśnie został stworzony po to, by zaskakiwać podniebienia głodnych gości! Zrób raz, a przekonasz się, że Twój grill zostanie zapamiętany na długo.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    kg skrzydełek

  • 1

    łyżeczka czosnku granulowanego

  • 0.5

    łyżeczki mielonego imbiru

  • 50

    ml ciemnego sosu sojowego

  • 2

    łyżki cukru trzcinowego

  • 50

    ml słodkiego czerwonego wina wzmacnianego

  • 1

    łyżka sezamu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Skrzydełka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski.
  2. Czosnek wymieszać z solą oraz imbirem. Przygotowaną mieszanką natrzeć skrzydełka. Grillować na tacce ok. 30 minut.
  3. W międzyczasie sos sojowy wymieszać z winem oraz cukrem. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu do zgęstnienia.
  4. Zrumienione skrzydełka posmarować sosem winnym i grillować ok. 5 minut. Po tym czasie skrzydełka odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć. Przed podaniem posypać je sezamem.

Sprawdź też! 5 głównych rodzajów wina deserowego





TO PASUJE

Marsala

To naturalnie słodkie, wzmacniane wino, które doskonale sprawdzi się jako składnik sosu do wieprzowiny lub kurczaka. Jest intensywnie aromatyczne, o głębokim, rubinowym kolorze. Polecamy je serwować również do włoskich deserów, np. zabajone.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.