2022-07-13
Żeberka w glazurze whisky
Spieczona i skwiercząca skórka, miękkie mięso i ten aromat, który rozchodzi się po całym ogrodzie… A smak? Palce lizać!
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
-
1
kg żeberek wieprzowych
-
1
łyżka musztardy
-
0.5
cebuli
-
100
keczupu
-
1
łyżka płynnego miodu
-
0.5
łyżki soli
-
1
łyżeczka pieprzu
-
100
ml wody
-
3
łyżki sosu sojowego
-
3
łyżki whisky
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować marynatę: cebulę obrać i drobno posiekać. Musztardę połączyć z 1 łyżką keczupu, miodem, solą, pieprzem oraz cebulą.
- Żeberka dokładnie opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym starannie natrzeć je marynatą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC i wstawić żeberka w folii. Piec ok. 2 godzin.
- Pozostały keczup połączyć z wodą, sosem sojowym oraz whisky. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Upieczone żeberka wyjąć z folii, posmarować przygotowanym sosem z whisky i grillować ok. 30 minut, obracając mięso co jakiś czas.
- Takie żeberka doskonale smakują z grillowaną kukurydzą. Zanim ułożymy kolbę na ruszcie, należy ją obgotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut).
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy