2022-07-12

Szaszłyki drobiowe

  • 4 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na winie

Soczyste mięso na patyku z miodowo-musztardową nutą. Zróbcie więcej, bo szaszłyki rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    podwójna pierś kurczaka

  • 4

    ząbki czosnku

  • 5

    łyżek płynnego miodu

  • 1

    łyżka musztardy

  • 70

    ml białego wina wytrawnego

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
  2. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać wino, miód, musztardę, oliwę oraz paprykę w proszku. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Mięso zalać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  4. Kawałki kurczaka nabić na wykałaczki i grillować ze wszystkich stron na złoty kolor. Można podawać z sosem sezamowym.

 





TO PASUJE

Sauvignon Blanc

To dość intensywne wino, z wyczuwalnymi nutami zielonych owoców. Doskonale aromatyzuje drób w marynatach. Dodatkowo dobrze łączy się z miodem, który jest składnikiem marynaty. Schłodzone sauvignon blanc  idealnie nadaje się też jako aperitif.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.