• Steki wołowe w piwnej zalewie
2022-07-12

Steki piwne

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na piwie

Piwo na grillu nie tylko skutecznie ugasi pragnienie. Ten złocisty napój z pianką sprawia też, że steki smakują wspaniale jak nigdy dotąd.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    steki wołowe z polędwicy (po ok. 200 g)

  • 2

    ząbki czosnku

  • 250

    ml jasnego piwa

  • 1

    łyżka oleju

  • 2

    łyżki cukru trzcinowego

  • 1

    łyżeczka soli

  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z piwem. Dodać olej, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Steki opłukać, osuszyć i zanurzyć w marynacie piwnej. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Mięso wyjąć z zalewy i oprószyć z dwóch stron pieprzem. Steki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie po 4-5 minut z każdej strony, smarując je co jakiś czas marynatą.





  • Do marynaty warto wlać też 1 kieliszek rumu – to zdecydowanie wzmocni smak oraz aromat mięsa. Zamiast zwykłej soli można użyć soli czosnkowej.
Tagi alkohol ,piwo




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.