2022-06-29

Pomidorowe risotto z gorgonzolą

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Pyszne, kremowe i bardzo pomidorowe risotto z dodatkiem sera pleśniowego. Świetny pomysł na domową randkę nawet w środku tygodnia.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 200

    g ryżu do risotto

  • 1

    cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 3

    łyżki masła

  • 80

    ml białego wina wytrawnego

  • 750

    ml bulionu jarzynowego

  • 1

    łyżeczka suszonego oregano

  • 1

    duży pomidor

  • 5

    suszonych pomidorów

  • 2

    łyżki oleju z suszonych pomidorów

  • 50

    g pomidorków koktajlowych

  • 5

    łyżek startego parmezanu

  • 50

    g gorgonzoli

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone pomidory pokroić. Cebulę obrać, pociąć w kostkę i zrumienić w garnku na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażać ok. 2 minut.
  2. Do cebuli dołożyć ryż, 1 łyżkę masła oraz pokrojone suszone pomidory. Składniki wymieszać i podsmażać przez 2 minuty.
  3. Do zawartości naczynia wlać wino i podgrzewać, aż alkohol całkiem wyparuje. Następnie wlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie półmiękki.
  4. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do ryżu. Gotować 3 minuty. Następnie dołożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Wymieszać i zdjąć z palnika.
  5. Do risotto dołożyć starty parmezan, resztę masła i pokrojoną gorgonzolę. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano i wymieszać. Danie przykryć i odstawić na 3 minuty, by sery się rozpuściły.





TO PASUJE

Garganega

To klasyka gatunku i chluba włoskiego winiarstwa. Winorośl daje wina o wyraźnie cytrusowym aromacie i migdałowym posmaku. Garganega często pachnie też aromatycznymi ziołami. Z wiekiem nabiera nut suszonych moreli i miodu. Szczep ten wchodzi również w skład win musujących i win naturalnie słodkich.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.