2022-06-29
Steki z pieprzem na whisky
Są takie kobiety, które lubią, gdy na talerzu zagości konkret! Romantyczna randka to nie tylko lekka sałatka lub niezawodny makaron. Stek też potrafi rozkochać płeć piękną, a oto dowód!
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
-
2
steki z polędwicy wołowej
-
2
łyżki oleju rzepakowego
-
2
łyżeczki czarnego pieprzu
-
4
łyżki koniaku
-
4
łyżki śmietany 30% lub 36%
-
0.5
łyżeczki musztardy dijon
-
sól morska
PRZYGOTOWANIE:
- Czarny pieprz rozetrzeć w moździerzu i obtoczyć w nich steki z dwóch stron stron.
- Na patelni rozgrzać olej, po czym wyłożyć steki i smażyć je na średnim ogniu przez 4 minuty. Mięso odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty.
- Steki przełożyć na talerz, oprószyć solą i szczelnie przykryć, np. drugim talerzem. Odstawić na bok, by mięso puściło sok.
- Na rozgrzaną patelnię po smażeniu steków wlać whisky i drewnianą łopatką zeskrobać to, co zostało na jej dnie. Podgrzewać na małym ogniu, aż alkohol zredukuje się o połowę.
- Do whisky wlać sok ze steków oraz śmietanę. Całość podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Patelnię zdjąć z ognia.
- Do sosu dołożyć musztardę i całość wymieszać. Podawać jako dodatek do steków.
- Pamiętaj! Steki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki godzinę przed przygotowaniem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy