• Schab z wódką
2022-06-02

Schabowe z ananasem i wódką

  • 2 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na wódce

Co za połączenie! Egzotyczny ananas, wieprzowina i… kieliszek wódki. Całość jest zdecydowanie grzechu warta.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    kotlety schabowe (o grubości ok. 3 cm)

  • 1

    łyżka musztardy (np. miodowej lub francuskiej)

  • 1

    łyżka keczupu

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • 40

    ml wódki

  • kilka plasterków ananasa z puszki

  • 1

    łyżka oleju + do smażenia

  • sól, grubo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Musztardę wymieszać z keczupem i miodem. Dodać grubo mielony pieprz, szczyptę soli, wódkę oraz 1 łyżkę oleju. Całość starannie wymieszać.
  2. Kotlety umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym posmarować marynatą i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  3. Patelnię posmarować olejem i ułożyć kotlety. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony na dużym ogniu. Podczas smażenia mięso delikatnie skrapiać marynatą. Gotowe steki odstawić na 5 minut.
  4. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zrumienić plastry ananasa – smażyć po 1 minucie z każdej strony na niewielkim ogniu. Podawać jako dodatek do kotletów.





  • Smak mięsa doskonale uzupełni sos ananasowy z chili. Można go kupić w sklepach – należy go szukać na półkach z produktami kuchni azjatyckiej.
Tagi danie ,wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.