• Oryginalny kurczak marsala - kuchnia włoska
2022-07-13

Oryginalny kurczak marsala

  • 2 porcje
  • 50 minut
  • na winie

Randka w stylu włoskim? Oto Wasz kulinarny bohater, czyli pierś kurczaka z pieczarkami duszona w sycylijskim winie marsala. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    pojedyncze piersi kurczaka

  • 150

    g niedużych pieczarek

  • 70

    g szalotki

  • 1

    ząbek czosnku

  • 70

    ml wytrawnego wina marsala

  • 25

    g masła

  • 70

    g śmietany 30%

  • 0.5

    szklanki bulionu drobiowego

  • oliwa do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Szalotkę obrać i posiekać. Piersi kurczaka opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem.
  2. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i usmażyć na złoty kolor. Składniki przełożyć do miseczki.
  3. Na patelni po smażeniu pieczarek rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wyłożyć mięso i zrumienić z obu stron. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
  4. Mięso podlać winem i podgrzewać na dużym ogniu, aż połowa alkoholu odparuje. Dodać bulion i całość dusić pod przykryciem ok. 20 minut na średnim ogniu.
  5. Gdy piersi kurczaka będą miękkie, wrzucić pieczarki z szalotką oraz wlać śmietanę. Składniki dobrze wymieszać i podgrzewać ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Mięso podawać z ryżem.





TO PASUJE

Marsala

To głównie słodkie, białe wzmacniane wino włoskie, produkowane w zachodniej części Sycylii. Najczęściej dodawane jest do deserów, ale świetnie komponuje się z też serami, np. parmezanem i gorgonzolą. Do mięs warto szukać bardziej wytrawnych odmian – na etykiecie znajdziecie oznaczenia semisecco lub secco.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.