• gazpacho z wódką
2022-07-29

Gazpacho à la Krwawa Mary

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na wódce
  • bez mięsa

Lubicie eksperymenty w kuchni? Mamy dla Was coś wyjątkowego! Chłodnik z wódką inspirowany popularnym drinkiem Krwawa Mary. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    czerwona papryka

  • 500

    g dojrzałych pomidorów

  • 1

    mały ogórek

  • 1

    ząbek czosnku

  • 3

    łyżki octu winnego

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek + do polania gazpacho

  • 0.5

    łyżeczki cukru

  • 75

    ml wódki

  • 2

    łyżeczki sosu tabasco

  • 2

    łyżki sosu Worcestershire

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórek obrać i razem z papryką pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć skórkę, po czym pociąć na mniejsze kawałki.
  2. Do misy blendera wrzucić paprykę i zmiksować na pastę, po czym dołożyć obrany ząbek czosnku, pomidory oraz ogórek.
  3. Następnie dolać ocet, oliwę, wódkę oraz sos tabasco i Worcestershire. Całość zmiksować na gładki krem.
  4. Gazpacho doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. Chłodnik przelać do miseczek i wierzch polać niewielką ilością oliwy. Gazpacho można też podawać udekorowane ćwiartką cytryny i łodygą selera.

(fot. depositphotos)





Tagi wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.