2022-05-31

Pieczone gruszki z ricottą

  • 4 porcje
  • 10 minut
  • 15-25 minut

Błyskawiczny deser na poprawę humoru z kieliszkiem wina? Oto on! Dla Ciebie to tylko chwila w kuchni, resztę już zrobi piekarnik.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2

    duże, dojrzałe gruszki

  • 120

    g serka ricotta

  • kilka obranych orzechów laskowych

  • 4

    łyżki płynnego miodu

  • 1

    łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przeciąć na pół. Z owoców wykroić gniazda nasienne, delikatnie wydrążając miąższ. Gruszki przełożyć do naczynia do zapiekania.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Serek ricotta rozgnieść widelcem i wymieszać z 2 łyżkami miodu. Orzechy laskowe posiekać.
  3. Do wydrążonych miejsc po gniazdach nasiennych włożyć po kilka kawałków orzechów laskowych, po czym wypełnić je serkiem.
  4. Wierzchy gruszek oprószyć cynamonem i polać resztą miodu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15-25 min, aż owoce zmiękną.





TO PASUJE

Solaris

Z tego szczepu powstają między innymi aromatyczne i bogate wina słodkie. Mają owocowy i wyrazisty aromat gruszek, brzoskwiń, grapefruita i miodu oraz delikatną barwę, o słomkowym odcieniu. Świetne wino deserowe!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.