• lody straciatella - z czekoladą i wódką kawową
2022-05-29

Lody straciatella z wódką

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • z wódką

To deser nie tylko na upalne letnie dni. W samym środku zimy również świetnie smakuje. Czekolada jest dobra o każdej porze roku, szczególnie w lodach.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 100

    g białej czekolady

  • 200

    ml mleka

  • 200

    g śmietany 30%

  • 50

    g ciemnej czekolady

  • 2

    łyżki wódki o smaku kawy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białą czekoladę połamać na małe kawałki. Ciemną czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach na wiórki.
  2. Mleko przelać do rondelka. Wlać połowę śmietany i wrzucić białą czekoladę. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  3. Masę przelać do miski i zmiksować na puszystą masę. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Pozostałą śmietanę 30% ubić na sztywno i połączyć z masą czekoladową oraz wódką. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
  5. Do lodów dołożyć wiórki czekoladowe i całość dokładnie wymieszać. Ponownie włożyć do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.





TO PASUJE

Pravda Espresso Vodka

Wódka zawiera naturalny aromat orzecha włoskiego i ekstrakt z kawy. W smaku przypomina popularną caffe frappe. To doskonała wódka deserowa, którą można dodawać do drinków i deserów oraz serwować jako aperitif.

Tagi deser ,wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.