• Kurczak po toskańsku.
2022-05-31

Kurczak po toskańsku z winem

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Soczyste mięso w gęstym sosie na bazie białego wina oraz suszonych pomidorów – oto kurczak w całkiem nowej odsłonie!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    pojedyncze piersi kurczaka

  • 120

    g świeżego szpinaku

  • 2

    łyżki oleju z suszonych pomidorów

  • 1

    cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 10

    suszonych pomidorów

  • 120

    ml białego wina wytrawnego

  • 50

    ml bulionu warzywnego lub wody

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 1

    łyżeczka mąki pszennej

  • 1

    garść startego parmezanu

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać i osuszyć. Usunąć białe błonki. Piersi przekroić wzdłuż na pół, po czym posmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić. Suszone pomidory pociąć w paski.
  3. Kurczaka zrumienić z dwóch stron na rozgrzanej patelni, po czym przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę.
  4. Do cebuli wrzucić suszone pomidory i czosnek. Podsmażyć. Następnie składniki podlać białym winem i podgrzewać na średnim ogniu, aż połowa alkoholu odparuje.
  5. Mąkę ze śmietaną rozrobić w 50 ml bulionu lub wody. Wlać do suszonych pomidorów i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Podsmażonego kurczaka przełożyć do sosu i dusić pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlewać wodą lub bulionem.
  7. Gdy mięso będzie miękkie, wrzucić starty parmezan i opłukane liście szpinaku. Całość wymieszać i podgrzewać ok. 2 minut, aż ser się rozpuści i szpinak zmięknie. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.





TO PASUJE

Vermentino

To odmiana białych winogron uprawiana w rejonie śródziemnomorskim. Daje wino o kolorze słomkowym, z delikatnymi zielonkawymi refleksami. W smaku pełne charakteru, harmonijne i owocowe, o długim finiszu. Vermentino świetnie smakuje też z rybami, np. halibutem, oraz serami: fetą, pecorino, ricottą oraz mozzarellą. Często łączy się je z chardonnay i po taki kupaż też warto sięgnąć.

  • Mięso polecamy podawać z makaronem tagliatelle lub ryżem. Szpinak można zastąpić posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii – sos będzie równie aromatyczny.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.