• Schabowe w pikantnej paście ajvar i whisky
2022-08-23

Pikantne schabowe z nutą whisky

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z whisky
  • na ostro

Ekspresowo, w dobrym stylu i z dodatkiem whisky! Świetny pomysł, by szybko nakarmić głodnych gości.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    kotlety wieprzowe (mogą być z kością)

  • 1

    łyżka ostrej pasty ajvar

  • 4

    łyżki oliwy z oliwek

  • 2

    łyżki whisky

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kotlety opłukać pod bieżącą wodą, po czym starannie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Pastę ajvar połączyć z oliwą z oliwek oraz whisky. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kotlety posmarować przygotowaną marynatą.
  3. Patelnię grillową dobrze rozgrzać i upiec na niej przygotowane kotlety. Mięso można podawać z lekką sałatką, np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych.





TO PASUJE

Lauder’s Queen Mary Special Reserve

To whisky mieszana, która powstała z różnych destylatów pochodzących z regionów Highland i Speyside. Dojrzewała w beczkach po bourbonie i po sherry, co nadaje jej świetnie zbalansowany długi finisz.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.