DLA DWOJGA

Typ dania
- wybierz -





Życie we dwójkę jest przyjemniejsze. Jedzenie jest pyszniejsze, wino ma głębszy smak, a gotowanie daje o wiele więcej radości. Ale warunek jest jeden. Nigdy nie spieszcie się! Pierwszy kęs lub łyk wina zawsze smakuje najlepiej, warto się nim delektować jak najdłużej. Podczas kolacji we dwoje porzućcie troski za drzwiami i dajcie sobie jak najwięcej uwagi. I nigdy nie zapominajcie o toaście: „Niech ta chwila trwa!”.

Liczba publikacji : 178
Sortuj:
 
  • 2 porcje
  • 45 minut
  • na winie

Polenta z sosem bolońskim

Polenta to tradycyjna potrawa wywodząca się z północnych Włoch. Podawana z sosem bolońskim to wspaniały przykład kreatywności kulinarnej!
 
  • 4 porcje
  • 50 minut
  • na winie

Ribollita – rozgrzewająca zupa toskańska na białym winie

To rustykalna zupa z chleba, fasoli i warzyw, wywodząca się z kuchni włoskiej. Najlepiej smakuje następnego dnia!
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na winie

Smażone przegrzebki w sosie maślanym

Idealny wstęp do kolacji we dwoje lub znakomity dodatek do wieczornego kieliszka wina.
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 15 minut
  • z brandy

Piersi kaczki z nutą brandy

Proste, ale wykwintne. To danie sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej francuskiej restauracji.
 
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • na tequili
  • bez mięsa

Krem z czerwonej papryki z tequilą

Co za ogień! Czerwona papryka i tequila w jednym garze? Tak! I wyszło bardzo smacznie. Gotowi na nowe spotkanie kulinarne?
 
  • 2 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie

Śledź z jabłkiem

Nie ma co ukrywać – śledź z jabłkiem to jedno z tych dań, które albo się uwielbia, albo nie do końca rozumie. Ale jeśli jesteś w pierwszej grupie, to wiesz, że ten duet to coś więcej niż tylko prosty przepis.
 
  • 4 porcje
  • 45 minut + oczekiwanie
  • z brandy
  • bez mięsa

Krem z borowików z nutą brandy

Musisz go spróbować! Ten aromat i smak sprawią, że poczujesz się jak w jednej z najlepszych restauracji.
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • z cydrem

Wątróbka z cydrem

Soczyste jabłka, delikatny cydr i kremowa wątróbka tworzą danie idealne na chłodne wieczory. Subtelnie słodko-wytrawne połączenie, które oczaruje każde podniebienie!
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 20 minut
  • na wódce

Pieczony łosoś z mandarynkami

Co za połączenie smaków! Słodka żurawina z nutą wódki, soczyste mandarynki i aromatyczna ryba! Świąteczny obiad we dwoje jak marzenie!
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 15 minut
  • na winie

Wieprzowina w sosie z granatów

Połączenie schabowych i granatów brzmi fantazyjnie, ale tak naprawdę to bardzo proste danie, które na domową randkę pasuje idealnie.
 
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Krem buraczkowy z korzenną nutą

Pyszny krem z buraka z korzennymi przyprawami oraz czerwonym winem. Zdecydowanie potrafi rozgrzać atmosferę!
 
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • z whisky

Grochowa z torfową whisky

Grochówki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Oto tradycyjna polska zupa ze szkockim akcentem, który dodaje jej elegancji.
 
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Zupa krem z dyni

Jej smak rozgrzewa, a aromat sprawia, że w domu robi się przytulniej. Najlepiej gotuje się ją we dwoje.
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na winie

Smażony łosoś

Ekspresowy obiad, ale z klasą? Ten przepis będzie idealny, by dobrze zjeść i rozkochać kobietę. 
 
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Krem z pieczonego kalafiora na winie

Królowa wśród zup kremów. Idealnie gładka, aksamitna, aromatyczna i delikatna. Tak właśnie należy rozpocząć kolację we dwoje.
 
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • z sherry
  • bez mięsa

Krem z topinamburu z sherry

Pyszna, rozgrzewająca zupa z hiszpańską nutą wytrawnej sherry.
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • bez mięsa

Rustykalne tosty z kozim serem

Chrupiące tosty z kozim serem i karmelizowaną cebulą. Koniecznie podawaj je z kieliszkiem bogatego nowozelandzkiego sauvignon blanc.
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • 15 minut
  • na wódce

Malfatti ze szpinakiem

To włoskie kluseczki, których nazwa dosłownie oznacza „źle zrobione” lub „krzywo uformowane”. Ich nieregularny kształt stanowi część uroku tego dania.
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 25-35 minut
  • na winie

Kurczak zapiekany w śmietankowym sosie na winie

Danie łączy w sobie elegancję i prostotę. Wino dodaje potrawie głębi i aromatu, a kremowy sos sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. To przepis, który zostanie z Tobą na dłużej!
 
  • 2 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • 20 minut
  • na winie

Dorsz na cytrynie i winie

Delikatne mięso dorsza idealnie komponuje się z kwaśną nutą cytryny, a białe wino nadaje mu wyjątkowej lekkości i elegancji.
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.