• Kurczak marynowany w rumie
2025-05-09

Rumowy kurczak z cukinią

  • 2 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na rumie

Szybki pomysł na obiad z grilla. W chłodniejszy dzień wystarczy patelnia i piekarnik.

SKŁADNIKI
  • 2

    pojedyncze piersi kurczaka

  • 1

    łyżka musztardy

  • 1

    łyżka sosu sojowego

  • 1

    łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1

    łyżeczka suszonego estragonu

  • 2

    łyżki ciemnego rumu

  • 1

    duża cukinia

  • sól, świeżo mielony pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Musztardę dokładnie połączyć z sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, estragonem oraz rumem.
  2. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, po czym oprószyć mielonym pieprzem i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
  3. Cukinię umyć, pokroić w plastry, a następnie oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować oliwą za pomocą silikonowego pędzelka.
  4. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować przez 15 minut, odwracając co jakiś mięso na drugą stronę.
  5. Plastry cukinii umieścić na tacce grillowej, po czym ułożyć na ruszcie i smażyć 3-5 minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do mięsa.

Sprawdź także! Jakie wino podawać do dań z kurczaka?

(fot. depositphotos)





Tagi grill, kurczak, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.