2023-10-02
Kurczak na ostro z kroplą whisky
Już po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że przed Tobą wspaniała uczta. Chrupiący kurczak w miodowej glazurze z whisky zmieni zwyczajny obiad w prawdziwą podróż po smakach.
SKŁADNIKI
- 2
pojedyncze piersi kurczaka
- 1
łyżka masła
- 1
łyżka drobno posiekanej cebuli
- 80
ml whisky
- 60
ml płynnego miodu
- 2
ząbki czosnku
- 1
łyżeczka płatków chili
oliwa do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- W rondelku roztopić masło, po czym zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać miód, whisky, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili. Wymieszać.
- Całość doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem.
- Mięso przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor, polewając je przygotowanym sosem whisky.
- Gdy kurczak będzie już gotowy, przełożyć go na talerze i pokroić w plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy