2022-09-02

Pieczone krewetki na ostro

  • 2 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • 10 minut
  • z winem

Świetna przekąska do wina. Wprowadzi Was w dobry nastrój, a nawet rozgrzeje atmosferę dzięki dodatkowi chili.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 250

    g krewetek

  • 30

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 60

    ml płynnego miodu

  • szczypta mielonego chili

  • 0.5

    łyżeczki ostrej musztardy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę: miód połączyć z winem, musztardą oraz chili.
  2. Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając jedynie ogonki, i oczyścić. Mrożone rozmrozić. Krewetki przełożyć do miski i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Krewetki wyjąć z marynaty, delikatnie osączyć na ręczniku papierowym i ułożyć na balszce wyścielonej pergaminem. Piec ok. 10 minut, aż się równomiernie zaróżowią.





TO PASUJE

Gamay

Tak! Krewetki można podawać też z czerwonym winem, ale nie może ono swoją budową przytłaczać delikatnego mięsa krewetek. Gamay to lekkie, czerwone wino o świeżej kwasowości i miękkich taninach. Ma bogaty smak, ale lekkie ciało, dlatego tak dobrze pasuje do tej przekąski.

  • Tak przygotowane krewetki można serwować z bagietką czosnkową oraz mieszanką sałat z oliwą.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.