2022-08-29

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • bez mięsa

Chcecie coś pochrupać zanim na stole pojawi się danie główne? A może potrzebujecie coś na ząb do kieliszka wina? 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 4

    kromki ciabatty

  • 12

    pomidorków koktajlowych

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    kulka mozzarelli

  • kilka listków bazylii

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Pomidorki koktajlowe opłukać, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Mozzarellę osączyć z zalewy i podzielić na małe kawałki.
  2. Kromki ciabatty zrumienić na patelni grillowej lub w opiekaczu, po czym natrzeć czosnkiem i polać odrobiną oliwy.
  3. Na grzanki wyłożyć pomidorki, kawałki mozzarelli oraz listki bazylii. Całość oprószyć solą i pieprzem.

Sprawdź też! Przekąski do wina. 8 przepisów na wieczór z przyjaciółmi





TO PASUJE

Sauvignon blanc

Ze względu na mozzarellę do bruschetty polecamy podać lekko schłodzone sauvignon blanc (świetnie pasuje do delikatnych serów). Szczep daje wina o średniej budowie, dobrej kwasowości i bogatych aromatach.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.