2023-10-04

Bruschetta z pomarańczą i ricottą

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 5 minut

Najlepiej smakuje z mocno schłodzonymi bąbelkami – włoskie prosecco będzie idealne!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 4

    kromki pieczywa

  • 1

    pomarańcza

  • 0.5

    czerwonej cebuli

  • serek ricotta i masło do posmarowania

  • 1

    garść rukoli

  • płynny miód

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Pieczywo posmarować masłem i włożyć do gorącego piekarnika na 5 minut.
  2. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki – należy dokładnie usunąć białe błonki.
  3. Jeszcze ciepłe grzanki posmarować serkiem ricotta, po czym ułożyć rukolę oraz cebulę. Na wierzchu położyć pomarańczę. Całość oprószyć solą oraz pieprzem i skropić płynnym miodem.

Sprawdź też! Przekąski do wina. 8 przepisów na wieczór z przyjaciółmi

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Prosecco extra dry

Do naszej przekąski polecamy półwytrawne prosecco – jest dość rześkie o delikatnych aromatach jasnych owoców. Na podniebieniu zaś wyczujemy przyjemnie odświeżające nuty, o subtelnym musowaniu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.