• pałki na wódce w ostrej marynacie
2024-02-02

Pikantne pałki na wódce

  • 16 porcji
  • 15 minut + oczekiwanie
  • 35 minut
  • na wódce
  • na ostro

Soczyste i aromatyczne mięso. Takie lubimy najbardziej! Cały swój smak kurczak zawdzięcza długiemu marynowaniu w wódce.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 16
  • 16

    pałek z kurczaka

  • 4

    łyżki oleju rzepakowego

  • 2

    łyżki mielonej ostrej papryki lub suszonych płatków chili

  • 2

    łyżki cukru

  • 2

    łyżki sosu Worcestershire

  • 1

    łyżeczka oleju sezamowego

  • 150

    ml wódki

  • 1

    łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę: olej rzepakowy połączyć z ostrą papryką lub płatkami chili, solą, cukrem, sosem oraz olejem sezamowym. Wlać wódkę i całość dobrze wymieszać.
  2. Pałki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, bo czym obficie natrzeć przygotowaną marynatą, wcierając ją w mięso. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Mięso przełożyć na blachę i piec ok. 5 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec przez 30 minut, aż wierzch pałek się ładnie przyrumieni.

Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?

(fot. depositphotos)





  • Mięso musi długo poleżeć w marynacie, dlatego zaplanuj sobie przygotowanie pałek odpowiednio wcześniej przed imprezą.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.