Inspiracje
„Nie chce mi się gotować!” – szybkie obiady, które uratują Twój dzień!
Znasz ten moment, kiedy wracasz do domu, dosłownie zrzucasz buty, idziesz do kuchni i, opierając się o otwartą lodówkę, mówisz do siebie (a raczej jęczysz): „Jak mi się nie chce gotować”? Bo przecież człowiek to nie maszyna. Czasem mamy dzień, w którym nawet pokrojenie cebuli brzmi jak maraton, a otwarcie słoika z ogórkami to szczyt naszej kulinarnej ambicji.
I wiesz co? To jest w porządku. Naprawdę. Gotowanie nie zawsze musi być pasją, misją ani odą do babcinej tradycji. Czasem po prostu chodzi o to, by było szybko.
To zestawienie powstało z myślą o takich właśnie dniach. Dla wszystkich, którzy na moment stracili chęć do gotowania, ale lubią smacznie jeść. Dla tych, którzy marzą o czymś pysznym, niebanalnym, ale bez grama wysiłku.
Tu znajdziesz aż 10 pomysłów na obiady, które z pewnością nie wyssą z Ciebie resztek energii. Smak? Jest. Satysfakcja? Też. A czas? Zostaje dla Ciebie – na kieliszek wina, serial albo po prostu na nicnierobienie, które przecież też trzeba celebrować.
Który przepis dziś zostanie Twoim bohaterem?
Puszczamy wodze fantazji! Przepisy inspirowane kultowymi drinkami
Polędwica wołowa z sosem wiśniowym
Czas przygotowania: 25 minut
To danie to mały akt luksusu, który możesz zafundować sobie nawet w środku tygodnia. Wyobraź sobie, soczysta polędwica i intensywny, głęboki sos z wiśni na winie, który otula każdy kęs. Brzmi jak danie z ekskluzywnej restauracji? A jednak – zrobisz je szybko, bez stresu, bez miliona garnków i w… kapciach. Idealne na wieczór, kiedy chcesz się rozpieszczać, ale nie masz siły stać długo w kuchni.


Błyskawiczne steki z sosem (fot. depositphotos).
Słodko-pikantny kurczak na bourbonie
Czas przygotowania: 25 minut
Połączenie miodowej słodyczy, ostrego pazura i głębokiego aromatu bourbona sprawia, że nie potrzebujesz niczego więcej. Przepis idealny, gdy naprawdę nie masz ochoty za dużo kombinować.
Mięso jest soczyste, a smak – uzależniający. Lekko słodki, ale z ognistym finiszem. Do tego najlepiej pasuje miska ryżu i oczywiście szklanka bourbona dla kucharza. Serwuj z limonką i listkami kolendry, jeśli masz ochotę, by poczuć się jak w restauracji.


Pomysł na szybkiego kurczaka (fot. depositphotos).
Łosoś w ziołach duszony w winie
Czas przygotowania: 20 minut
Gdy masz dzień pod tytułem „nic mi się nie chce”, ale nie masz ochoty skończyć z kanapką z serem na obiad, ten łosoś ratuje sytuację.
Filet z ryby trafia na patelnię razem z masłem, świeżymi ziołami i… białym winem. Efekt? Mięso tak delikatne, że rozpada się przy dotyku widelca. Zanim się obejrzysz, łosoś trafi na Twój talerz, a Ty możesz zalec na kanapie, ciesząc się błogim lenistwem.


Ten łosoś smakuje jak z dobrej restauracji (fot. depositphotos).
Polędwiczka wieprzowa na rumie
Czas przygotowania: 20 minut
Polędwiczka z rumem brzmi jak coś z menu modnej restauracji, ale tak naprawdę to szybki obiad, który wymaga zużycia minimalnej energii. Choć wiele się nie napracujesz i tak w nagrodę dostaniesz mnóstwo smaku!
To jedno z tych dań, które można zrobić z zamkniętymi oczami i kieliszkiem rumu w dłoni – na luzie! Pasuje do ziemniaczanego purée, pieczonych warzyw albo – w wersji „na lenia” – po prostu do świeżej bagietki.


Inspiracja na polędwiczkę (fot. depositphotos).
Makaron z sosem serowym
Czas przygotowania: 20 minut
To comfort food w czystej postaci. Makaron zalany gęstym, kremowym sosem z miękkiej gorgonzoli, śmietany i masła. On wprost otula, szczególnie po ciężkim dniu, i sprawa, że złapiemy na chwilę oddech.
To danie aż się prosi, by zjeść je na kanapie, w dresie, z kieliszkiem białego wina i serialem w tle. Przepis, który karmi nie tylko ciało, ale i duszę.


Makaron w sosie serowym to ekspresowy klasyk (fot. depositphotos).
Ziołowy kurczak na białym wermucie
Czas przygotowania: 15 minut
Masz tylko kwadrans i zero chęci? No to musisz poznać ten przepis!
Kurczak z patelni, skąpany w białym wermucie i pełen świeżych ziół. Aromatyczny, lekki, a przy tym niesamowicie prosty. To nie jest fast food, to smart food!
Delikatnie słodkawy wermut z subtelną goryczką pięknie łączy się z aromatem czosnku, ziół i masła. Mięso staje się soczyste, sos głęboki i pełen smaku, a całość… Palce lizać!
To danie ma w sobie coś z francuskiej elegancji, ale bez zbędnych komplikacji.


Co się stanie, gdy do kurczaka dodasz wermut? Magia! (fot. depositphotos).
Ekspresowa ryba z patelni z winem
Czas przygotowania: 20 minut
Są dni, kiedy Twoja energia wystarcza jedynie na naprawdę drobne czynności. Właśnie wtedy przychodzi z pomocą ta ryba – delikatna, smażona z winem, z nutką cytryny i ziół. Zrobisz ją błyskawicznie, bez ceregieli, ale po pierwszym kęsie możesz się poczuć, jakbyś siedział w nadmorskiej tawernie.
Do podania wystarczy sałatka z pomidorka koktajlowego albo tradycyjne ziemniaczki. Dobre jedzenie nie musi być skomplikowane – wystarczy dobry pomysł i odrobina wina.


Rybka duszona w białym winie (fot. depositphotos).
Risotto alla vodka
Czas przygotowania: 30 minut
Risotto alla vodka ma w sobie coś z włoskiej elegancji i polskiego ducha. To kremowe, aromatyczne danie z lekkim, alkoholowym twistem. Gotowe w pół godziny, ale cały proces gotowania jest tak satysfakcjonujący, że nawet zapomnisz, że Ci się nie chciało.
Całość posyp parmezanem i serwuj z lekkim czerwonym winem – będzie idealnie.


Risotto z pomysłem – włoska potrawa z polską wódką (fot. depositphotos).
Gnocchi w sosie pesto
Czas przygotowania: 20 minut
Jeśli Twoim życiowym mottem jest „mało roboty, dużo przyjemności”, to te gnocchi będą nowym ulubieńcem. Miękkie, ziemniaczane kluski zatopione w aromatycznym pesto – i to wszystko w 20 minut. Bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia. Wystarczy jeden garnek i odrobina apetytu na włoskie smaki.
Na koniec możesz dorzucić trochę ricotty albo orzeszków piniowych, jeśli masz ochotę podkręcić swój obiad.


Szynki pomysł na gnocchi (fot. depositphotos).
Tequila chicken w migdałowej panierce
Czas przygotowania: 25 minut
Kurczak w chrupiącej panierce z mielonych migdałów, z odrobiną soku z limonki i tequili. Idealne połączenie chrupkości i egzotyki. Smakuje jak wakacje w Meksyku, tylko nigdzie nie musisz lecieć i unikasz jet lagu.
Do tego idealnie pasuje mango salsa, kawałki awokado i garść kolendry. Obiad, który nie tylko syci, ale też poprawia nastrój – niezależnie od pory roku. No i przygotujesz go szybciej niż trwa oczekiwanie na dowóz nudnej pizzy.


Kurczaka w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś (fot. depositphotos).
(fot. depositphotos)