2024-07-16
Risotto alla vodka
Podkręć atmosferę w swojej kuchni z naszym przepisem! To wyjątkowe danie zachwyca kremową konsystencją i zaskakującym akcentem wódki.
SKŁADNIKI
-
1.5
szklanki ryżu arborio
-
1
l bulionu drobiowego lub warzywnego
-
5
łyżek masła
-
1
cebula
-
4
ząbki czosnku
-
5
łyżek koncentratu pomidorowego
-
0.5
szklanki wódki
-
0.5
szklanki startego parmezanu + do podania
-
liście bazylii do dekoracji
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę podsmażać.
- Do składników na patelni dołożyć koncentrat pomidorowy i całość podgrzewać ok. 1 minuty.
- Na patelnię z koncentratem wrzucić ryż i podsmażać ok. 5 minut. Następnie wlać wódkę i ryż chwilę dusić, aż alkohol odparuje.
- Składniki na patelni zalać 1 szklanką bulionu. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Następnie wlać kolejną porcję bulionu i znów podgrzewać, aż ryż go wchłonie. Czynność powtarzać, aż ryż będzie al dente.
- Na końcu do risotto dodać pozostałe masło oraz starty parmezan i wymieszać. Danie doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Risotto przełożyć do miseczek i podawać posypane startym parmezanem oraz udekorowane listkami bazylii.
Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy