• Pyszny kurczak w sosie słodko-pikantnym na bourbonie
2024-06-26

Słodko-pikantny kurczak na bourbonie

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na bourbonie

Bardzo aromatyczny kurczak w stylu chińskim z akcentem amerykańskiej whiskey! Bourbon dodaje słodyczy i charakteru!

SKŁADNIKI
  • 400

    g polędwiczek lub piersi kurczaka

  • 1

    łyżeczka soli

  • 1

    łyżeczka wędzonej papryki

  • szczypta pieprzu cayenne

  • 2

    łyżki sosu sojowego

  • 3

    łyżki brązowego cukru

  • szczypta mielonego imbiru

  • 1

    łyżka octu winnego ryżowego lub octu jabłkowego

  • 1

    łyżeczka miodu

  • 2

    łyżki oleju

  • 0.5

    cebuli

  • 3

    ząbki czosnku

  • 60

    ml bourbona

  • 1

    łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1

    łyżka wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć solą, papryką oraz pieprzem cayenne.
  2. Sos sojowy dokładnie wymieszać z brązowym cukrem, mielonym imbirem, octem oraz miodem. Mąkę ziemniaczaną starannie połączyć z 1 łyżką wody. Cebulę drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
  4. Na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć przez 5-7 minut, często mieszając. Następnie mięso przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
  5. Na patelnię po smażeniu kurczaka wlać bourbon i podgrzewać, zeskrobując drewnianą łyżką przyrumienione kawałki z dna, aż połowa alkoholu odparuje.
  6. Do bourbona wlać mieszankę z sosem sojowym, a następnie rozrobioną mąkę ziemniaczaną.
  7. Całość dokładnie połączyć i doprowadzić do wrzenia.
  8. Gdy sos zgęstnieję, patelnię zdjąć z ognia i wrzucić kurczaka. Dokładnie wymieszać, by sos oblepił mięso. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też! Dobry bourbon do 100 złotych. Sprawdź, co warto kupić!

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.