2024-06-26
Słodko-pikantny kurczak na bourbonie
Bardzo aromatyczny kurczak w stylu chińskim z akcentem amerykańskiej whiskey! Bourbon dodaje słodyczy i charakteru!
SKŁADNIKI
-
400
g polędwiczek lub piersi kurczaka
-
1
łyżeczka soli
-
1
łyżeczka wędzonej papryki
-
szczypta pieprzu cayenne
-
2
łyżki sosu sojowego
-
3
łyżki brązowego cukru
-
szczypta mielonego imbiru
-
1
łyżka octu winnego ryżowego lub octu jabłkowego
-
1
łyżeczka miodu
-
2
łyżki oleju
-
0.5
cebuli
-
3
ząbki czosnku
-
60
ml bourbona
-
1
łyżka mąki ziemniaczanej
-
1
łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć solą, papryką oraz pieprzem cayenne.
- Sos sojowy dokładnie wymieszać z brązowym cukrem, mielonym imbirem, octem oraz miodem. Mąkę ziemniaczaną starannie połączyć z 1 łyżką wody. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
- Na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć przez 5-7 minut, często mieszając. Następnie mięso przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wlać bourbon i podgrzewać, zeskrobując drewnianą łyżką przyrumienione kawałki z dna, aż połowa alkoholu odparuje.
- Do bourbona wlać mieszankę z sosem sojowym, a następnie rozrobioną mąkę ziemniaczaną.
- Całość dokładnie połączyć i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy sos zgęstnieję, patelnię zdjąć z ognia i wrzucić kurczaka. Dokładnie wymieszać, by sos oblepił mięso. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też! Dobry bourbon do 100 złotych. Sprawdź, co warto kupić!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy