2023-03-02
Polędwiczka wieprzowa na rumie
W domowym barku nie może zabraknąć rumu. Jak widać, może się przydać nie tylko do przyrządzania drinków.
SKŁADNIKI
-
600
g polędwicy wieprzowej
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
słodka papryka w proszku
-
2
łyżki masła
-
1
łyżka cukru trzcinowego
-
3
łyżki ciemnego rumu
-
3
łyżki wody
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwiczkę opłukać i osuszyć, po czym pokroić w dużą kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem.
- Masło rozgrzać na patelni i wrzucić mięso. Smażyć, mieszając, aż się zrumieni.
- Do podsmażonej polędwiczki wlać 3 łyżki wody i rum. Następnie wsypać cukier. Całość wymieszać.
- Mięso dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając, aż zmięknie. Polędwiczkę serwować z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Sprawdź też! Najlepsze drinki na rumie! 8 oryginalnych przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy