• Pieczony łosoś w glazurze na whisky i syropie klonowym
2023-03-03

Łosoś w glazurze klonowej z whisky

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 15-20 minut
  • na whisky

Szybki przepis na soczystą rybę! Przygotuj się na kulinarną ucztę!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    filety z łososia ze skórą (po 250 g)

  • 60

    ml whisky

  • 60

    ml syropu klonowego

  • 0.5

    łyżki masła

  • sól, pieprz cytrynowy

  • biały sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Whisky i syrop klonowy wlać do rondelka. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Płyn powinien zredukować się o połowę. Dodać masło i wymieszać.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Łososia opłukać i osuszyć, po czym oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem i posmarować przygotowaną glazurą.
  3. Rybę wstawić do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut, od czasu do czasu smarując wierzch glazurą whisky.
  4. Łososia przełożyć na talerze i posypać sezamem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody, pieczonymi szparagami lub smażonym ryżem.

Sprawdź też! Gotowanie z whisky – świetny pomysł czy zwykłe marnotrawstwo?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.