• Polędwiczka duszona w ciemnym rumie
2023-03-02

Polędwiczka wieprzowa na rumie

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na rumie

W domowym barku nie może zabraknąć rumu. Jak widać, może się przydać nie tylko do przyrządzania drinków.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 600

    g polędwicy wieprzowej

  • 1

    łyżeczka suszonego tymianku

  • słodka papryka w proszku

  • 2

    łyżki masła

  • 1

    łyżka cukru trzcinowego

  • 3

    łyżki ciemnego rumu

  • 3

    łyżki wody

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Polędwiczkę opłukać i osuszyć, po czym pokroić w dużą kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem.
  2. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić mięso. Smażyć, mieszając, aż się zrumieni.
  3. Do podsmażonej polędwiczki wlać 3 łyżki wody i rum. Następnie wsypać cukier. Całość wymieszać.
  4. Mięso dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając, aż zmięknie. Polędwiczkę serwować z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź też! Najlepsze drinki na rumie! 8 oryginalnych przepisów

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.