2024-07-29
Tequila chicken w migdałowej panierce
Chrupiącą migdałowa skorupka i soczysty środek. To idealny pomysł na romantyczną kolację nawet w środku tygodnia.
SKŁADNIKI
- 400
g piersi kurczaka
- 0.5
łyżeczki drobno startej skórki z limonki
- 1.5
łyżki soku z limonki
- 1.5
łyżki tequili
- 2
ząbki czosnku
mielone migdały do panierowania
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać i osuszyć, po czym piersi przekroić wzdłuż na pół – wszystkie kawałki powinny mieć podobną grubość.
- Sok i skórkę z limonki wymieszać z przeciśniętym przez praską czosnkiem oraz tequilą. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić na 10 minut.
- Mielone migdały przesypać na talerzyk i obtoczyć w nich kawałki kurczaka. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron na złoty kolor, po czym osączyć na ręczniku papierowym. Polecamy podawać z miksem sałat.
Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy