2025-02-20
Ziołowy kurczak na białym wermucie
Wystarczy tylko 15 minut, by to danie znalazło się na Twoim talerzu. To jedno z najłatwiejszych, a zarazem romantycznych dań, jakie istnieje.
SKŁADNIKI
-
2
średnie pojedyncze piersi kurczaka
-
5
dużych liści bazylii
-
5
dużych liści szałwii
-
5
gałązek tymianku
-
5
gałązek oregano
-
1
garść posiekanej natki pietruszki
-
2
łyżki masła
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
0.5
szklanki wytrawnego białego wermutu
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piersi kurczaka osuszyć i każdą z nich pociąć na 4 cieńsze kawałki, po czym oprószyć solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem 1 łyżki masła. Następnie wrzucić zioła (oprócz natki) – nie trzeba ich wcześniej kroić. Dusić ok. 2 minut na małym ogniu, po czym przesunąć je na bok patelni.
- Na wolnej części patelni ułożyć kurczaka i smażyć przez 4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Mięso przełożyć na talerz, a zioła wyrzucić – oddały już swój aromat.
- Na patelnię po smażeniu mięsa i ziół wlać wermut. Gdy zacznie się gotować, mieszać drewnianą łyżką, zeskrobując przyrumienione resztki kurczaka z dna.
- Gdy połowa alkoholu odparuje, patelnię zdjąć z ognia i wrzucić resztę masła. Mieszać aż się rozpuści.
- Kurczaka polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Polecamy podawać z ryżem jaśminowym.
Czytaj także: Wermut. Od aperitifu po składnik w kuchni
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy