wino





Wino to jedno z najwcześniejszych zdobyczy cywilizacji. Od tysięcy lat odkrywamy nowe techniki uprawy winogron i produkcji wina, co w widoczny sposób przekłada się na jego jakość. Z kolei globalny handel pozwala nam próbować win nawet z najdalszych zakątków świata.

Liczba przepisów : 106
Sortuj:
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 1 godzina
  • na winie

Jajecznica z szampanem i carpaccio z buraka

Czasami zdarzają się takie poranki, które naprawdę wymagają pięknej oprawy. Jeśli noc była udana, przedłużcie nastrój pysznym śniadaniem i kieliszkiem szampana.
 
  • 2 porcje
  • 35 minut
  • na winie

Kurczak piccata w winnym sosie

Bez względu na to, jaka pogoda jest za oknem i jakie nastroje macie, ten przepis przeniesie Was myślami do słonecznej Italii.
 
  • 1 porcja
  • 3 minuty

Bottega Lemon Spritz

Ekspresowy spritzer na prosecco oraz likierze cytrynowym Bottega Limoncino. To jeden z najbardziej wakacyjnych drinków. Kojarzy się ze słońcem, długimi ciepłymi wieczorami i przyjaciółmi. Właśnie tak, bo Lemon Spritz dodaje smaku spotkaniom w dorosłym gronie!
 
  • 4 porcje
  • 35 minut
  • z szampanem

Domowe gofry na szampanie

Te szampańskie gofry mogą być naprawdę romantycznym i pysznym rozpoczęciem dnia. Wyobraźcie sobie tylko ten aromat rozchodzący się z rana po całym domu.
 
  • 4 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na winie

Sałatka owocowa na prosecco

Letnie owoce z miodem, prosecco i miętą! Takiej kombinacji smaków na pewno jeszcze nie poznałeś.
 
  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na winie
  • na ostro

Kurczak marynowany w białym winie

Kurczak, do tego lekka sałatka oraz kieliszek wina z owocowym charakterem i zwykłe spotkanie przy grillu zamienia się w ucztę.
 
  • 4 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na winie

Szaszłyki drobiowe

Soczyste mięso na patyku z miodowo-musztardową nutą. Zróbcie więcej, bo szaszłyki  rozejdą się jak ciepłe bułeczki. 
 
  • 4 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na winie

Leśny pucharek z winnym musem

Czy deser może być romantyczny? A jakże! Połączenie delikatnego kremu, gęstego musu na czerwonym winie oraz świeżych owoców na pewno rozgrzeje wyobraźnię!
 
  • 1 porcja
  • 3 minuty

Letnie wino z pomarańczową nutą

Orzeźwiająca mieszanka czerwonego wina i gazowanego napoju z plastrami pomarańczy. 
 
  • 2 porcje
  • 5 minut

Wermut Spritz

Jeden z barmańskich hitów tego lata na Aperolu! Gasi pragnienie i cieszy podniebienie.
 
  • 2 porcje
  • 5 minut

Strawberry Wermut

Pyszny koktajl na czerwonym wermucie i białym winie. Całość dopieściliśmy syropem truskawkowym.
 
  • 6 porcji
  • 25 minut
  • 5 minut
  • z winem
  • bez mięsa

Grzanki z duszonymi na winie pieczarkami

Można je podawać na przykład jako „czekadełko” przed większą ucztą lub dodatek do grillowanego mięsa.
 
  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z winem

Karmelizowane szalotki z sherry

Świetnie pasują do steków i mięs z grilla oraz są świetnym dodatkiem do deski serów.
 
  • 2 porcje
  • 10 minut
  • na winie

Jogurt w granolą i musem owocowym

Chrupiąca granola przekładana jogurtem greckim oraz musem owocowym na czerwonym winie.
 
  • 8 porcji
  • 20 minut

Sangria – tradycyjny hiszpański poncz

Poncz na czerwonym winie ze świeżymi owocami i dodatkiem brandy lub sherry. Przepis prosto z Półwyspu Iberyjskiego.
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Waniliowa panna cotta z truskawką

Panna cotta z musem truskawkowym na białym winie. W tej wersji nigdy się Wam nie znudzi!
 
  • 10 porcji
  • 45 minut + oczekiwanie
  • z sherry

Letnia tarta z rabarbarem i truskawkami

Któż nie kocha rabarbaru i truskawek? Teraz ta miłość może być jeszcze większa, bo dodaliśmy do nich odrobinę nalewki.
 
  • 12 porcji
  • 35 minut
  • 15-20 minut
  • z winem

Portugalskie minitarty na białym porto

Porto to jedno z najlepszych win do deserów, a oto dowód – małe tarty z kremowym nadzieniem. Już sam ich aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że poczujecie się jak w słonecznej Portugalii.
 
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • z wermutem
  • bez mięsa

Szybka pomidorowa na wermucie

Czas zapomnieć o nudnej pomidorowej z niedzielnego rosołu. Oto prawdziwa kulinarna rewolucja – pomidorówka na wytrawnym wermucie z domowym pesto.
 
  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 45 minut

Flan casero – tradycyjny deser hiszpański

Przepyszny deser na karmelowym spodzie z prawdziwie hiszpańskim temperamentem. Spróbuj raz, a przepadniesz!
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.