• Domowa jajecznica na szampanie podawana na pieczonych burakach
2022-09-02

Jajecznica z szampanem i carpaccio z buraka

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 1 godzina
  • na winie

Czasami zdarzają się takie poranki, które naprawdę wymagają pięknej oprawy. Jeśli noc była udana, przedłużcie nastrój pysznym śniadaniem i kieliszkiem szampana.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 5

    jajek

  • 2

    łyżka szampana

  • 50

    g orzechów włoskich

  • 1

    łyżka masła

  • 4

    małe buraki

  • garść rukoli

  • sól morska

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki dokładnie wyszorować (nie obierać), osuszyć i owinąć folią aluminiową. Piec ok. 60 minut w temp. 200ºC. Ostudzić i obrać.
  2. Buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki (można użyć tarki) i ułożyć na dwóch talerzach.
  3.  Jajka wbić do miseczki i rozkłócić z szampanem. Na patelni rozpuścić masło i wlać jajka. Smażyć, mieszając, aż się zetną.
  4. Jajecznicę oprószyć solą, wymieszać i wyłożyć na buraki. Każdą porcję posypać drobno posiekanymi orzechami i rukolą.

Sprawdź też! Został Ci otwarty szampan po imprezie? Oto 6 sposobów, jak go wykorzystać!

(fot. depositphotos)





  • W sklepach można z łatwością kupić pakowane próżniowo gotowane buraki. Jeśli użyjemy ich zamiast surowych, zdecydowanie skrócimy czas przygotowania śniadania. Gotowane buraki pieczemy tylko 15 minut.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.