• tosty francuskie na słodko
2022-08-26

Tosty francuskie z owocami

  • 2 porcje
  • 25 minut

Nawet w środku tygodnia warto zaserwować sobie królewskie śniadanie. Życie trzeba celebrować od samego rana! Korzystajmy z każdej okazji, by smacznie zacząć dzień, najlepiej w łóżku.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 6

    kromek chleba tostowego

  • 2

    jajka

  • 2

    łyżki mleka lub śmietany 30%

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli

  • masło do smażenia

  • owoce sezonowe do podania

  • syrop klonowy lub płynny miód do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka rozkłócić z mlekiem lub śmietaną, po czym dodać ekstrakt waniliowy oraz sól i cynamon. Składniki wymieszać.
  2. Kromki chleba tostowego starannie obtoczyć w masie jajecznej ze wszystkich stron.
  3. Na patelni rozgrzać masło. Pieczywo zrumienić z dwóch stron. Tosty podawać na gorąco polane miodem lub syropem klonowym i posypane owocami.





  • Miód lub syrop klonowy można wymieszać z 1-2 łyżeczkami słodkiego wina. Szczególnie polecamy wina deserowe z odmiany solaris.
Tagi śniadanie




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.