2022-09-02

Suflet twarogowy z owocami

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • 20 minut
  • z winem

Delikatny jak chmurka suflet na twarogu z owocami duszonymi na czerwonym winie. Brzmi dobrze?

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 120

    g twarogu

  • 2

    małe jajka

  • 50

    g cukru pudru

  • 70

    g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

  • 0.5

    opakowania budyniu waniliowego

  • 250

    g mrożonych owoców sezonowych

  • 2

    łyżki półsłodkiego wina czerwonego lub wody

  • 1.5

    łyżki cukru trzcinowego

  • 0.5

    łyżki mąki ziemniaczanej

  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Jajka rozbić – żółtka oddzielić od białek i utrzeć z twarogiem, cukrem pudrem oraz śmietaną lub jogurtem.
  2. Białka ubić na ą pianę z budyniem, po czym ostrożnie wymieszać łyżką z masą serową.
  3. Kokilki równomiernie posmarować masłem i wypełnić masą do 1/2 wysokości. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut.
  4. Owoce przerzucić do rondelka (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Podlać winem lub wodą i zasypać cukrem trzcinowym. Podgrzać.
  5. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodać do owoców. Mieszając, zagotować na małym ogniu. Gotowe suflety podawać z owocami.








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.