• Bottega Limoncino
2022-07-21

Bottega Lemon Spritz

  • 1 porcja
  • 3 minuty

Ekspresowy spritzer na prosecco oraz likierze cytrynowym Bottega Limoncino. To jeden z najbardziej wakacyjnych drinków. Kojarzy się ze słońcem, długimi ciepłymi wieczorami i przyjaciółmi. Właśnie tak, bo Lemon Spritz dodaje smaku spotkaniom w dorosłym gronie!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 1
  • 25

    ml Bottega Limoncino

  • 75

    ml prosecco

  • 25

    ml gazowanej wody mineralnej

  • kilka kostek lodu

  • 1

    plasterek cytryny

  • liście mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kieliszek do wina wypełnić kostkami lodu, po czym wlać likier Bottega Limoncino.
  2. Następnie wlać prosecco i całość dopełnić wodą gazowaną. Wymieszać. Drink udekorować plasterkiem cytryny oraz miętą.
Bottega Limoncino

Bottega Limoncino – włoski likier cytrynowy (fot. Bottega).

Bottega Lemon Spritz może być świetnym aperitivo, czyli orzeźwiającym napojem podawanym przed posiłkiem. To jedna z piękniejszych włoskich tradycji, ale kryje się za nią zdecydowanie coś więcej niż koktajl. Dla Włocha aperitivo to ten wspaniały moment, kiedy kończy pracę i może oddać się przyjemnościom. To czas spotkań z przyjaciółmi i rodziną, długich rozmów oraz delektowania się wspólnym towarzystwem przy pysznym drinku. Jednym słowem, celebracja chwili!

Warto zatem zostawić wszystkie swoje obowiązki za drzwiami i przenieść piękną tradycję aperitivo do własnego domu. Zaproś swoich znajomych na pyszne przekąski i Bottega Lemon Spritz. Niech rozmowom i toastom nie będzie końca!

Bottega Limoncino znajdziecie bez trudu w wielu marketach lub sklepach on-line, np. TUTAJ





TO PASUJE

Bottega Limoncino

To tradycyjny włoski likier produkowany z naparu skórki cytryny femminello. Odmiana ta charakteryzuje się skórką z drobnym ziarnem i wysokiej jakości olejkami eterycznymi. Cytryny są hodowane naturalnie i zbierane w pełni dojrzałości, następnie myte i ręcznie obierane. Skórki cytryny przez około 30 dni są poddane ekstrakcji w zalewie z alkoholu. Następnie ciecz jest oddzielana od skórki. Po dodaniu cukru i wysokiej jakości grappy powstaje wyjątkowe i niepowtarzalne Limoncino.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.