• pomidorowa z pesto
2022-06-02

Szybka pomidorowa na wermucie

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • z wermutem
  • bez mięsa

Czas zapomnieć o nudnej pomidorowej z niedzielnego rosołu. Oto prawdziwa kulinarna rewolucja – pomidorówka na wytrawnym wermucie z domowym pesto.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2

    cebule

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    papryczka chili

  • 6

    łyżek wytrawnego wermutu

  • 1

    puszka pomidorów bez skórki

  • 250

    g śmietany 30%

  • 1

    pęczek kolendry

  • 1

    pęczek natki pietruszki

  • 30

    g orzechów włoskich

  • 6

    łyżek oliwy z oliwek + do smażenia

  • 100

    g sera feta

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryczkę chili opłukać, przeciąć na pół i usunąć gniazdo nasienne. Czosnek i cebulę obrać, po czym razem z papryczką chili drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zrumienić na niej cebulę z czosnkiem oraz chili. Następnie dołożyć wermut, pomidory z zalewą i śmietanę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. W międzyczasie przygotować pesto: kolendrę oraz pietruszkę opłukać i razem z orzechami włoskimi przełożyć do misy blendera. Dodać 6 łyżek oliwy z oliwek i całość zmiksować.
  4. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ziołowym pesto oraz pokruszoną fetą.





Tagi wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.