Inspiracje

  • Przepisy z piwem
2024-01-17

10 pysznych i łatwych przepisów z piwem, które musisz poznać!

Gotowanie z piwem to świetny pomysł! Połączenie słodu i chmielu zapewnia piękne tło smakowe wszelkiego rodzajom potraw, od zwykłej marchewki po pieczone żeberka. Dodaje niesamowitej chrupkości smażonym mięsom oraz złożoności gulaszom i potrawkom.

Ba! Mało kto zdaje sobie sprawę, że piwo świetnie też pasuje do owoców morza, a także znajduje zastosowanie w słodkich deserach i ciastach, a także wytrawnych wypiekach – ten potencjał w kuchni trzeba wykorzystać!

Małże duszone w piwie

Ten przepis na małże gotowane w piwie z bekonem i szalotką urzeknie Cię! Już w ciągu 25 minut możesz je mieć na stole.

Mięsiste, soczyste i słone małże przeniosą Cię myślami nad ciepłe morze i sprawią, że poczujesz wakacyjną atmosferę. To idealna przystawka lub przekąska do filmu. Podaruj sobie chwilę przyjemności!

Przepisy z piwem

Małże duszone w piwie (fot. depositphotos).

Brownie na ciemnym piwie

Zanim się skrzywisz na pomysł o cieście piwnym, szybko spieszymy z wyjaśnieniami, że wypiek wcale nie smakuje jak piwo.

Ciemne piwo, pełne nut palonej kawy i karmelizowanych smaków łączy się z czekoladą, tworząc idealny duet. Piwa typu stout lub porter intensyfikują czekoladę i dodają jej słodowego tła. To deser dla prawdziwych hedonistów!

Przepisy z piwem

Ciasto czekoladowe z porterem lub stoutem (fot. depositphotos).

Szarpana wieprzowina na piwie

Zamiana karkówki w delikatne kawałki soczystego mięsa wciąż wydaje się wielki osiągnięciem, ale z tym przepisem na piwie uda Ci się to za każdym razem!

W dodatku szarpaną wieprzowinę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Burgery, tortille, tosty i bułeczki bao. Jeden genialny przepis, wiele możliwości!

Przepisy z piwem

Długo pieczona wieprzowina w piwie (fot. depositphotos).

Dip serowy na piwie

Musi się znaleźć na Twoim stole, gdy zapraszasz gości na domówkę albo wspólne oglądanie meczów. Nawet najprostsze dodatki, jak chipsy czy precelki, będą się świetnie prezentować z tym wyjątkowym dodatkiem.

Zaskocz wszystkich i podaj przekąski z tym aromatycznym sosem serowym! Przygotujesz go dosłownie w 15 minut, ale wrażenie, jakie zostawisz na gościach, potrwa zdecydowanie dłużej.

Przepisy z piwem

Sos serowy do przekąsek (fot. depositphotos).

Irlandzki gulasz na ciemnym piwie

Ten gulasz wołowy to bardzo proste danie, ale jednocześnie ma głęboki, złożony, bogaty smak. Słodowość ciemnego piwa naprawdę robi niesamowite rzeczy z sosem.

Danie można podawać z chrupiącym pieczywem – lubimy go też w towarzystwie purée ziemniaczanego doprawionego gałką muszkatołową.

To idealne danie, gdy na zewnątrz wieje zimny wiatr, a Ty masz trochę wolnego czasu. Irlandzki gulasz wypełni swym pięknym aromatem leniwy dzień w domu.

Przepisy z piwem

Gulasz wołowy na piwie (fot. depositphotos).

Zupa serowa na jasnym piwie

Ta kremowa zupa jest warta każdej łyżki! Jeśli kochasz ser i piwo (a może być coś lepszego?), znalazłeś recepturę idealną.

To najlepszy przepis na zupę serową piwną, nie tylko ze względu na jej niesamowity smak, ale także dlatego, że jest gotowa już w około 30 minut. Posypana domowymi grzankami jest jeszcze lepsza! Świetny sposób, by rozgrzać się w chłodne jesienno-zimowe dni.

Przepisy z piwem

Szybka zupa serowa na jasnym piwie (fot. depositphotos).

Birramisu – deser na piwie

Oto wariacja na temat włoskiego tiramisu. Chyba nie ma na świecie osoby, która chociaż raz by nie spróbowała tego specjału z Półwyspu Apenińskiego. Kochamy go wszyscy, ale czasami warto wprowadzić małe zmiany!

Zamiast kremu mascarpone jest delikatna masa jogurtowa, a ciemne piwo zastąpiło włoski likier migdałowy. Efekt? Nie mogło wyjść lepiej!

Przepisy z piwem

Deser bez pieczenia na piwie (fot. depositphotos).

Golonka indycza pieczona w piwie

To się nazywa konkret na talerzu. Kawałek niemożliwie delikatnego, soczystego mięsa z kością, otulony chrupiącą, złocistą skórką! Za bogaty i pełny aromat oraz smak golonki odpowiada ciemne piwo – my wybraliśmy portera, ale jeśli jesteś fanem stouta, też będzie pasować idealnie.

Te bogate, głębokie piwa sprawiają, że golonka smakuje wykwintniej. Spróbujesz?

Steki piwne

Piwo może sprawić, że steki będą smakować wspaniale jak nigdy dotąd. Słów na wiatr nie rzucamy. Dodatek piwa w marynacie sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne.

Najlepiej wybrać jasne piwo – pamiętaj, by było dobrej jakości, bez sztucznych dodatków. Steki zasługują wyłącznie na najlepsze składniki.

Przepisy z piwem

Soczyste steki marynowane w jasnym piwie (fot. depositphotos).

Krążki cebulowe w cieście piwnym

Pasują idealnie do wielu okazji. Grill, mecz, domowy seans filmowy, domówka, piwo z przyjaciółmi przy planszówkach – ten chrupiący dźwięk będzie świetnym dopełnieniem rozmów.

Przepis jest banalnie prosty i nie zajmie Ci dużo czasu. Odlej trochę jasnego piwa i połącz z mąką oraz jajkiem. Powstanie gęste ciasto, w którym wystarczy zanurzyć talarki cebuli. Teraz zostaje tylko wrzucić je na gorący olej i gotowe!

Przepisy z piwem

Chrupiące krążki cebulowe (fot. depositphotos).

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.