• Małże duszone w jasnym piwie
2023-02-16

Małże duszone w piwie

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na piwie

Z winem mają bardzo romantyczne oblicze, ale w tej wersji małże też smakują znakomicie. Idealna przystawka lub przekąska do filmu.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 1
  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 100

    g wędzonego boczku

  • 2

    szalotki

  • 2

    ząbki czosnku

  • 150

    ml jasnego piwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Świeże małże należy wrzucić do zimnej osolonej wody na 20 minut, po czym przepłukać wodą bez soli. Mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.
  2. Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Dodać drobno posiekane szalotki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minut.
  3. Do boczku wrzucić małże i wlać piwo. Dusić po przykryciem przez  5-7 minut, aż małże się otworzą – te, które nie otworzą się podczas gotowania, należy wyrzucić. Podawać z bagietką.

Sprawdź też! Małże – przysmak z morskich głębin

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.