• Kurczak duszony w cydrze z jabłkami
2023-02-15

Kurczak na cydrze z jabłkami

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na cydrze

Tylko 20 minut w kuchni, ale westchnienia zachwytu znad talerza będą trwały zdecydowanie dłużej.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 400

    g piersi kurczaka

  • 75

    ml cydru

  • 75

    g śmietany 30%

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • 3

    łyżki masła

  • 1

    łyżka oleju

  • 3

    twarde jabłka

  • 2

    łyżki cukru trzcinowego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka obrać, pokroić w plastry i obtoczyć w cukrze, po czym ułożyć na patelni na 2 łyżkach roztopionego masła. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.
  2. Mięso opłukać i osuszyć, po czym pokroić w plastry i oprószyć solą oraz pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzać pozostałe masło z olejem. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, aż się zrumienią.
  4. Do mięsa wlać cydr i śmietanę. Wrzucić listki tymianku. Całość gotować ok. 5 minut. Na końcu dodać karmelizowane plastry jabłka i podgrzewać ok. 1 minuty. Danie można podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.