2022-11-30

Ryba pieczona w cydrze

  • 2 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • 40-45 minut
  • z cydrem

A może rybka? Wiadomo, że lubi pływać, ale tym razem to cydr smaku jej dodaje!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    świeże ryby (np. dorada lub dorsz)

  • 300

    ml wytrawnego cydru

  • 100

    g masła

  • 1

    papryczka chili

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka sosu sojowego

  • 1

    cytryna

  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryczkę chili przeciąć na pół, usunąć ziarenka i drobno posiekać. Cytrynę umyć i wycisnąć z niej sok.
  2. Do miseczki przelać oliwę i sos sojowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili oraz sok z cytryny. Wymieszać.
  3. Ryby dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć solą (również od wewnątrz). Następnie starannie posmarować je przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ryby przełożyć do formy żaroodpornej i piec ok. 20 minut. Następnie ryby podlać połową cydru, a na wierzchu ułożyć połowę masła pokrojonego w plasterki. Piec kolejne 10 minut.
  5. Gdy alkohol odparuje, ryby podlać pozostałym cydrem i ułożyć resztę masła. Piec przez kolejne 10-15 minut, aż ryba się zarumieni. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg na 5 minut, by skórka zrobiła się złota i bardziej chrupiąca.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.