2022-11-28
Melon w szynce parmeńskiej
Szynka długo dojrzewająca, soczysty melon i kieliszek dobrego wina. Tylko tyle potrzeba, by zwyczajny wieczór zamienić w romantyczne spotkanie.
SKŁADNIKI
- 0.5
dojrzałego melona
- 5
plasterków szynki parmeńskiej
- 2
łyżki octu balsamicznego
- 3
łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Melon dokładnie umyć, po czym pokroić w cienkie półplasterki.
- Cząstki owoców przełożyć na talerz, po czym na każdym ułożyć po 1 kawałku szynki parmeńskiej (ok. 1/2 plasterka).
- Ocet balsamiczny dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek i polać nim kawałki melona. Na końcu można oprószyć solą i pieprzem (opcjonalnie).
Sprawdź też! Przekąski do wina. 8 przepisów na wieczór z przyjaciółmi
- Kawałki melona można również owinąć szynką – wcześniej owoc należy obrać.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy