• melon w szynce - przekąska do wina
2022-11-28

Melon w szynce parmeńskiej

  • 2 porcje
  • 10 minut

Szynka długo dojrzewająca, soczysty melon i kieliszek dobrego wina. Tylko tyle potrzeba, by zwyczajny wieczór zamienić w romantyczne spotkanie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 0.5

    dojrzałego melona

  • 5

    plasterków szynki parmeńskiej

  • 2

    łyżki octu balsamicznego

  • 3

    łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Melon dokładnie umyć, po czym pokroić w cienkie półplasterki.
  2. Cząstki owoców przełożyć na talerz, po czym na każdym ułożyć po 1 kawałku szynki parmeńskiej (ok. 1/2 plasterka).
  3. Ocet balsamiczny dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek i polać nim kawałki melona. Na końcu można oprószyć solą i pieprzem (opcjonalnie).





  • Kawałki melona można również owinąć szynką – wcześniej owoc należy obrać.
Tagi przekąska




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.