• bruschetta z figą
2022-10-27

Figa na grzance z miodem

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 5 minut
  • bez mięsa

Chrupiąca przekąska z afrodyzjakami – zmysłowym miodem, słodką figą oraz chrupiącymi orzechami.

SKŁADNIKI
  • 4

    kromki chleba

  • 4

    figi

  • 4

    łyżeczki oliwy z oliwek

  • 3

    łyżeczki płynnego miodu

  • 4

    łyżki sera mascarpone

  • 4

    łyżeczki soku z pomarańczy

  • garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na niej kromki chleba.
  2. Każdą z kromek skropić oliwą z oliwek. Obok pieczywa ułożyć pokrojone w plasterki figi. Składniki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 5 minut
  3. W międzyczasie mascarpone połączyć z sokiem z pomarańczy oraz 1 łyżką miodu. Gotowe grzanki posmarować serkiem. Na wierzchu ułożyć podpieczone figi. Na końcu polać pozostałym miodem i posypać posiekanymi orzechami.

Sprawdź też! W świecie afrodyzjaków. Figa – owoc z drzewa pożądania

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Gamay

Gamay to lekkie, czerwone wino o świeżej kwasowości i miękkich taninach. Ma bogaty smak, ale lekkie ciało, dlatego tak dobrze pasuje do tej przekąski. Nie dominuje smaku mascarpone, ale jednocześnie ładnie podkreśla słodycz fig.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.