2022-12-29

Rustykalna pizza z figami i szynką parmeńską

  • 2 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • 20-25 minut

Oto pizza w nieco bardziej romantycznym wydaniu. Pasuje do niej nie kufel zimnego piwa, ale kieliszek schłodzonego rosé.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 1.5

    szklanki ciepłej, przegotowanej wody

  • 2.5

    łyżeczki suchych drożdży

  • 1

    łyżeczka cukru

  • 4

    szklanki mąki pszennej (00)

  • kilka plastrów szynki parmeńskiej

  • 2

    opakowania mozzarelli

  • 4

    świeże figi

  • ocet balsamiczny

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do ciepłej wody wlać 2 łyżeczki oliwy oraz wsypać drożdże i cukier. Wymieszać. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do rozczynu wsypać mąkę z 1 łyżeczką soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (powinno zacząć odchodzić od ręki), po czym przełożyć je do miski i posmarować oliwą. Przykryć ścierką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. Figi opłukać. Mozzarellę osączyć z zalewy i razem z figami pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na pół. Z każdej porcji ciasta uformować okręg i posmarować oliwą. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i figi, a następnie oprószyć solą oraz pieprzem.
  5. Pizze przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 20-25 minut, aż pizza się zrumieni, a ser roztopi.
  6. Na gorącej pizzy ułożyć kawałki szynki (można też dodać rukolę). Całość skropić octem balsamicznym.

Sprawdź też! W świecie afrodyzjaków. Figa – owoc z drzewa pożądania

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Prosecco rosé

Przyjemnie musujące bąbelki będą idealne! W wersji wytrawnej prosecco jest świeże, chrupiące wręcz. W rosé dominują aromaty czerwonych owoców, w smaku wyczuwalne nuty poziomek i malin. To bardzo eleganckie towarzystwo dla naszej rustykalnej pizzy.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.